Галерия

Барселона се опитва да промени съдбата на деца в бежански лагери на остров Лесбос чрез футбола. От фондацията на испанския клуб протегнаха ръка с организирането на тренировъчни сесии за деца в два от лагерите. Според Барселона с действията си насърчават диалога, уважението и толерантността сред младите, като помагат за намаляването на стреса и създаването на приятелства.

"Знаем, че можем да им повлияем, можем да им помогнем да мечтаят и да им покажем бъдещето", каза вицепрезидентът на Барселона Жорди Кардонер. Остров Лесбос е едно от засегнатите места след бежанската криза през 2015 и 2016 г. Близо 15 хиляди бежанци се намират в лагери на островите в Гърция.

Програмата Barca Soccer FutbolNet започна през 2017 г., като от тогава в нея са се включили хиляди деца, припомня "Дневник". Една трета от участниците в проекта са момичета, а треньорите също за бежанци, които впоследствие са получили убежище.

"Тези хлапета са непълнолетни и са тук без родителите си и си нямат никого, който да им каже кое е правилно или грешно. В тази програма те се научават на много ценности като уважение и работа в екип. Например 20 деца живеят в стая като кутия и си помагат едно на друго, за да почистят стаята", каза Аеса Осо, който е един от треньорите в програмата.